Drukbezochte Laravel meetup bij Bitfactory

Ruim 40 Laravel developers waren dinsdag 7 maart te gast bij DLF-lid Bitfactory. Het prachtige kantoor van Bitfactory in Rotterdam was deze avond het toneel voor drie interessante talks. Eerst was het echter tijd voor een pizza en een welkomstdrankje.

DLF vrijwilligers Dennis Koster en Robert Verboon gaven na de opening van de meetup direct het woord aan Johannes Hartman, eigenaar bij Bitfactory. Johannes vertelde hoe Bitfactory haar opdrachtgevers helpt met digitale producten die klanten blij maken en hun business laten groeien. Daarna werd snel doorgeschakeld naar de drie sprekers van deze avond. Graag nemen we jullie kort mee in de drie talks.

Talk 1: Jetze Sikkema (Sikkema Software) - PHP & ChatGPT

Vandaag de dag vliegen de termen AI en ChatGPT ons met enige regelmaat om de oren. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe pas je het toe als Laravel developer? Helemaal overgekomen uit Groningen zette Jetze Sikkema, na een korte historie van AI in het algemeen, duidelijk uiteen wat de mogelijkheden, maar ook juist de onmogelijkheden van ChatGPT zijn. Van eenvoudige integratie met PHP tot het finetunen van machine learning modellen kwam aan bod. Als Laravel developer bestaat er nu geen reden meer om niet met ChatGPT en machine learning aan de slag te gaan!

Talk 2: Ruben Maas (Development Manager RB Logbook bij CAE - Crew Engagement Solutions) - Event Driven Architecture

Ruben deelde zijn ervaringen rondom Event Driven Architecture. Een software architectuur die veel mogelijkheden biedt om schaalbare oplossingen te ontwikkelen, maar welke tegelijkertijd enkele belangrijke valkuilen kent. Microservices met een single purpose voorkomen echter een hoop van deze problemen. Zeer waardevol voor iedere Laravel developer die zijn applicaties in de groei beter schaalbaar wil maken.

Talk 3: Maarten Bode (Teamlead Development & Design bij OrangeTalent) - Je team organiseren alsof het een Formule 1-team is

Wat heeft een Formule 1-team met je development-team te maken? Een heleboel volgens Maarten Bode! Regelmatig komt hij teams tegen waar problemen wel worden opgelost, maar waar deze problemen niet grondig worden nabesproken waardoor ze in de toekomst wellicht nogmaals kunnen voorkomen. De eerste prioriteit is uiteraard om een applicatie met een probleem weer op de rails te krijgen, maar gebruik deze kennis om kleine incrementele verbeteringen toe te passen om je team naar een nieuw niveau te brengen: precies als in de formule 1 dus!

Geslaagde avond

Na afloop van de meetup bleven veel developers nog hangen voor een drankje en een rondleiding door het kantoor van Bitfactory. Inhoudelijk werd er nog fanatiek doorgepraat over de verschillende onderwerpen die deze avond zijn besproken.

Vanuit de Dutch Laravel Foundation kijken we terug op een zeer geslaagde meetup. Een bedankje voor alle vrijwilligers die dit hebben mogelijk gemaakt, voor de mensen van Bitfactory en uiteraard ook voor alle sprekers!

En, gelukkig hebben we de foto's nog!