Soepele recycling printercartridges dankzij Laravel platform

Nog steeds komen er ieder jaar honderden miljoenen lege inkjet- en tonercartridges op de vuilnisbelt terecht. Een groot deel daarvan is echter prima geschikt voor hergebruik.

Recyclingspecialist Recoll ziet internationale groeikansen en had daarvoor behoefte aan een nieuw platform dat beter aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen en schaalbaar is. PAQT ontwikkelde dit platform met onder andere Laravel.

Opdrachtgever

Recoll

Retailers, die zorgen voor de inname van cartridges, de transporteurs en de backoffice en productieafdeling van Recoll werken via het platform efficiënt samen. Verder is een B2B webshop geïntegreerd en is een spaarsysteem opgezet.

Welke technieken zijn er gebruikt en waarom?

Er is gekozen voor Laravel om snel een managementsysteem op te zetten voor de binnendienst van Recoll. Hiermee konden makkelijk veel verschillende overzichten en verwerkingsschermen gecreëerd worden.

Daarnaast is de applicatie gekoppeld met complexe externe systemen als transport API's en het eigen SAP-systeem voor content en relatiebeheer. Laravel is een robuust framework dat gemakkelijk integreert met externe systemen en ook achtergrondtaken en processen kan starten en monitoren om dit mogelijk te maken.

Naast dit deel voor de binnendienst is er een platform voor eindklanten ontwikkeld voor het plaatsen van bestellingen. Voor de gebruiksvriendelijkheid is gebruik gemaakt van Vue, zodat het platform ‘snappy’ aanvoelt: de eindgebruiker krijgt razendsnel feedback over wat er op de achtergrond gebeurt en hoeft niet te wachten. De geoptimaliseerde shopfuncties zorgen voor een laagdrempelige en simpele bestelflow.

Hoe heeft Laravel bijgedragen aan het succes van dit project?

Laravel zorgt ervoor dat de developers snel features konden ontwikkelen die een hoge businesswaarde hebben voor de opdrachtgever en de eindgebruiker. Doordat het een goede basis heeft voor het maken van dashboards en managementsystemen hoeven de developers het wiel niet opnieuw uit te vinden. 

Daarnaast is het heel geschikt is om te integreren met externe systemen en kunnen we de tijdwinst die we boeken in het overleg met externe partijen steken om tot de juiste integraties te komen.

Een standaard Laravel applicatie met een fraai frontend is zeer geschikt voor dashboards en platformen, maar is ook flexibel genoeg om met Vue geavanceerdere custom UI-componenten te ontwikkelen die zorgen voor net dat extra beetje gebruiksvriendelijkheid.

Wat is de winst voor de opdrachtgever? 

Het nieuwe, duurzame platform integreert de werkzaamheden van alle betrokken partijen wat niet alleen een stimulans is voor de internationale groei van Recoll maar uiteraard ook goed nieuws is voor het milieu. Hoe meer producten gerecycled worden, hoe kleiner de onnodige hoeveelheid afval.

Het platform stimuleert recycling in de Benelux, Duitsland, UK, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Scandinavië. Er zijn afspraken over de inname van cartridges gemaakt met diverse winkelketens waaronder Bruna, Primera, SuperU, Ryman en Isolda.

Recoll kan de komende jaren flink groeien. Door nieuwe whitelabel merken toe te voegen. Maar ook met breder productaanbod door andere materialen op dezelfde wijze in te zamelen en te recyclen, denk daarbij aan producten als printers en telefoons.

Wil je meer weten over deze case? Ga dan naar PAQT.com